Klubbens historie

Av: Maren Hardeland Øvsthus

Endre Larsen og jeg startet opp klubben høsten 2004.
Vi var begge ingeniørstudenter ved Høgskolen i Agder og savnet et tilstrekkelig karatetilbud i Grimstad.
Det var våre instruktører, Terje Årdal fra Vågsbygd KK og Yngvar "Ylla" Nilsen fra Mandal KK som tipset oss om at vi var 2 høyt graderte utøvere fra samme stilart i samme by.

Det var mye å sette seg inn i, da vi ønsket å ha alt på stell fra start.
Vi måtte også ha en tredje person for å kunne holde konstitusjonsmøte, så Endres venninne, Tonje, ble vårt tredje medlem og hjalp oss frem til vi fikk flere medlemmer.
Heldigvis fikk vi god hjelp fra de andre klubbene i SKAN, Grimstad kommune, NIF og NKF.
Vi ble medlem av SKA og SKAN samme høsten, men vi måtte ha et visst antall medlemmer for å bli tatt opp i NIF og NKF.

Det første nybegynnerpartiet startet våren 2005 med 14 utøvere.
Vi økte antall treninger på høsten for å omfatte både nybegynner-, viderekomment- og barneparti.
Det var en flott tid hvor alle kjente alle. Det var gøy og oversiktlig at vi to hadde alt ansvaret i klubben, men det var også strevsomt til tider.

De første nybegynnerne bestod i hovedsak av studenter ved HiA. Det ble et godt miljø med en gang og vi hadde mye gøy på trening.
Sigbjørn og Jarle var blant de første nybegynnerne, og har i dag sorte belter og er gode ressurspersoner for klubben.


Barnepartiet startet opp høsten 2005 med 19 engasjerte og flinke barn.
Vi har hatt mye moro sammen! Jeg maste og barna var gode til å stille opp på stevner og arrangementer.
Samir begynte på barnepartiet i 2006 og har i dag sort belte.


I Karate må instruktørene ha en grunnleggende god forståelse for teknikkene, så som ny klubb er man avhengig av å hente inn noen som har trent før. Vi var heldige og fikk de neste årene inn flere trenerressurser som også studerte i Grimstad.
Allerede første året ble Kristian og Benjamin med i trenerstaben. Samtidig begynte Sigbjørn og Jarle som hjelpetrenere.

Kristian graderte seg til sort belte i 2007, og han var i en periode også hovedtrener i klubben.
Han var en tradisjonell trener med fokus på gode teknikker, men huskes kanskje best for sin harde musikktrening "Defense!" og leken blodbasket.

Høsten 2006 var vi blitt nesten 50 medlemmer, hvorav halvparten var barn.
Vi arrangerte vårt første åpne stevne for barn og ungdom med nesten 60 påmeldte fra klubbene på Sørlandet.
Det var veldig stas å kunne invitere til Grimstad.
For å skape interesse for klubben deltok vi også aktivt på idrettsdager, gymtimer, borgertoget, oppvisninger og kurs.

I 2007 kjøpte vi nye matter til trimrommet, samt slagputer og noe annet utstyr. Frem til da hadde vi trent på mattene som taekwondo klubben hadde latt ligge igjen. Vi hadde også judomatter liggende langs hele bakveggen i flere år. De tok mye plass, men de var gode å sitte på i mellom partiene.

Klubben arrangerte SKAN mesterskapet for første gang i 2008. Dette året startet vi også opp med FamilieKarate.

Det var utrolig stas da Jarle og Sigbjørn tok sort belte på Watanabeleiren i 2010! Da hadde jeg og Kristian trent dem fra hvitt til sort belte. På samme leiren graderte jeg til 2. Dan.

Vi hadde et skikkelig bra 5-års jubileum for alle i klubben. Alle fikk spennende treninger med gjesteinstruktører. Barna hadde overnatting, ungdommene aktivitetskveld og de voksne middag. Spesielt aktivitetskvelden var utrolig moro med bl.a. øksekasting, bueskyting, mekanisk okse og rulling inni en stor luftfylt ball.

Det var på tide med en oppussing av trimrommet i 2012. Vegger og lister ble malt hvite og vi byttet gardiner. Du har trent en stund om du husker de deilige oransjegule og blå gardinene med mønster på.
Vi var blitt 120 medlemmer. Disse ble loggført i NKFs system, og vi tok nå også i bruk betalingssystemet herfra.
Det ble kjøpt inn nye matter, med god støtte fra Sparebanken Sør. Det er alltid godt med nye matter, for de blir komprimerte og mister spensten med tiden. Så må man bare passe på at man ikke sklir helt ut i spagaten, da de er glatte de første ukene.

I 2012 hadde vi 6 lisensierte dommere i klubben. Ikke bare var det veldig praktisk, men det var også sosialt og lærerikt.

NKF arrangerte fotosesjon i forbindelse med deres nye mediaprofil. Det var liten respons fra de andre klubbene i SKAN, så Lise tok initiativ på vegne av stilarten og fikk med en gjeng fra klubben bort til Oslo for å ta bilder. Vi fikk dessverre ikke til de tøffeste bildene, men flere av barnebildene ble fine og har blitt brukt mye av NKF i ettertid.

Vi arrangerte klubbleir på Blakstad for barn og ungdom på våren. Det inkluderte et klubbstevne, hvor alle fikk deltakermedaljer.

Da Kristian forlot oss for nye utfordringer tok Sigbjørn roret på hans treninger.
Det var godt å ha en motsetning til meg, som kan være litt pirkete. Utenom teknikktrening er Sigbjørn kjent for sin styrketrening og putegym (les: AG-gym med puter).
Vi har alle våre ting, og jeg kan skryte av å fortsatt ha samme spilleliste som min konkurransetrener satte sammen på 90- tallet.

Jeg var ute i mammapermisjon i 2013 og 2014. I denne perioden var det Sigbjørn, Jørund, Geir og Hilde som holdt skuta flytende.
Dette var en litt tøff periode for klubben, da mange ressurspersoner hadde pause av ulike grunner.

I 2016 har vi igjen et fulltallig styre og en komplett trenerstab.
Anja er blitt ny styreleder og har med seg et kompetent, men ganske ferskt styre. De har fått overta med mange baller i lufta, og klubben går en spennende tid i møte når alle ballene lander med gøye nyheter.

Vi har hatt mange dyktige instruktører og hjelpetrenere. De aller fleste som har oppnådd fiolett belte i klubben har bidratt som trenere, og mange flinke hjelpetrenere har også vært med å holde humøret oppe. Det er så mange som har bidratt, at jeg ikke tør å liste opp i frykt for å glemme noen. Tusen takk alle sammen!

Klubben har hatt utøvere i alle aldre, former og personligheter som har beriket klubben!
Vi har hatt det gøy og sosialt på trening, stevner og samlinger. Ekstra gøy er det når en gjeng drar på tur for å konkurrere, dra på seminar, leirer, kurs eller dømme. Da blir vi så godt kjent at vi kan ha allsang til Disneysanger i bilen eller konkurranse om å dra tørkepapir raskest ut av maskinen.

Vi har også hatt mange frivillige utøvere og foreldre som har hjulpet til i styret, som trenere og med arrangementer.
Klubben er veldig takknemlig for alle som har lagt ned en innsats enten det er på trening eller på sidelinjen!

Helt siden starten har vi ønsket alle velkommen og det gjør vi fortsatt.
Vi håper flest mulig besøker oss og ser hvor mange fordeler Karate kan gi.

Det ligger noen spennende Karate-år foran oss!


Levert av IdrettenOnline