Konkurranse

Klubben består for det meste av utøvere som trener Karate for personlig utvikling.
For de som ønsker å konkurrere med andre enn seg selv deltar klubben i stevner med WKF-regler.
Regelverket ser man tydeligst forskjell på i kumite, og andre kjente konkurranseformer i Norge er Shobu Ippon- og fullkontaktskumite.

Instruktørene vil informere om kommende stevner på partiene.
Si gjerne ifra om du er interessert i å konkurrere, slik at din trener kan tilrettelegge for dette.
Klubben prøver å stille med coach for utøverne i alle stevner. Coachen skal ha god regelkunnskap og hjelpe utøveren med det praktiske, taktikk og motivasjon gjennom kampene.

I konkurranser for barn under 12 år skal alle ha premie.
Ungdom og voksne fra 12 år og opp går cup-system og konkurrerer om gull, sølv og bronse.

Vi anbefaler alle barn og ungdom å prøve seg i lokale stevner og det årlige SKAN mesterskapet. Det samme gjelder alle voksne som lurer på om konkurranse er noe for dem. Det beste er ofte bare å hive seg med og se om man liker det.
Det er ingen beltekrav for å delta i konkurranser, men skal du delta i vanlig Kumite er det greit at du har en viss kontroll på teknikkene.
I Kata må du huske mønsteret alene når det er din tur, men det er jo ingen krise om du får jernteppe i første stevnet.

Vi anbefaler utøvere som ønsker å satse på konkurranse å ha grunnleggende kunnskap om regelverket.
Instruktørene kan de viktigste reglene om du har spørsmål. Vi har også noen dommere i klubben med ytterligere regelkunnskap.

På NKFs nettsider finner du generelle konkurranseregler inkludert WKF regelverket.

Husk å sjekke med din trener om det er spesielle tilpasninger til reglene på stevnet du vil delta på.
Barn får ofte lov til å repetere Kata i flere runder på lokale stevner.
I lokale stevner kan også barn delta i Strek- kamp, som ikke innbefattes av WKF reglene.
I Norge benytter man ikke listen over tillatte Kata og det utøves ikke bunkai etter lagKata.

Det kan være lurt å følge godt med på tidsskjema og trekningslister på stevnet, slik at du får tid til god oppvarming og stiller på klar på matten med riktig farge på beltet og beskyttelsesutstyret. Aka er rød og Ao er blå.
Dersom du skal delta i vanlig Kumite må du på forhånd sjekke at du eller coachen har med belter og beskyttelsesutstyr i begge farger.

Kata

I en runde viser hver utøver sin Kata etter tur og deretter bedømmes de opp mot hverandre.
Det legges vekt på at Kataen er korrekt ihht stilarten, at man har god teknisk fremførelse og god fysisk fremførelse.

Strek-kamp

Barn under 12 år får i mange stevner muligheten til å delta i strek-kamp i stedet for vanlig kumite.
Det er teipet opp 2 streker på bakken med tilstrekkelig avstand. Utøverne står bak hver sin strek og har ikke kontakt gjennom kampen. Utøverne skal vise frem det de kan av slag, spark og pareringer. Dommeren indikerer hvem som viste flest imponerende teknikker, men det blir ikke loggført verken poeng eller seire, da alle er vinnere i barnekonkurranser.
Normalt varer kampene 1 minutt og utøverne får 2 kamper per stevne.

Kumite

Det tillates lett berøring ihht alder på utøverne.
Dersom barn under 12 år går Kumite i stedet for strek-kamp vil det som regel ikke være tillatt med treff til kroppen annet enn ved pareringer.
For utøvere under 18 år er berøringskriteriene strengere enn for de over 18 år.

Lag

Det konkurreres både i individuelt og lag.
I lagkata utføre kataen av 3 utøvere samtidig. Her legges det vekt på synkronisering i tillegg til øvrige Katakriterier.
I lagkumite deltar 3 utøvere i hver sin kamprunde hvor laget med flest seiere vinner.