Gradering

Forberedelser

Instruktøren skal i utgangspunkt ha dekket alt pensum til neste beltegrad på trening. Enkelte teknikker terpes hver trening, mens andre teknikker får en kjappere gjennomgang. For å ikke gå glipp av noe og for din egen og partiets kontinuitet, er det viktig å delta på de fleste treningene.

Vi anbefaler å kjøpe pensumkompendie til neste belte og lese igjennom dette i starten av sesongen.

På graderingsdagen må du huske å møte opp i god tid.
I utgangspunktet resulterer forsentkomming i stryk, men møt opp uansett i tilfelle starttidspunkt er forskjøvet.
Du må selv varme opp på forhånd. Varm opp hele kroppen, gjør noen graderingsrelaterte teknikker eller Kata og tøy forsiktig.
Ha med deg påkrevd beskyttelsesutstyr dersom du skal gå Kumite (gradering til helfarget oransje belte og oppover).
Ta med deg vannflaske, overtrekksdress/ genser og sokker. Det kan bli kaldt å være gjennomsvett og vente på resultatet.
Utøvere som graderer til høyere belter og har lengre graderinger, bør ha med seg niste til etterpå.
Eventuelle kroniske skader o.l. avklares med din trener før gradering, slik at det kan legges best mulig tilrette.

Informasjon

Vi følger stilartsorganisasjonen SKANs pensum, graderingskrav og arbeidsskjema på gradering.
Graderingen skal være tilnærmet lik i de ulike SKAN klubbene. Hver vår arrangeres det Watanabeleir hvor alle som skal gradere seg til oransje belte og oppover må delta på fellesgradering. Dette gjøres for å få en mest mulig jevn gradering mellom klubbene.

Vi tar individuelle hensyn på gradering til innsats på trening, innsats på gradering, fysiske forutsetninger, alder mm.
Man kan ikke forvente at en ungdom skal være like sterk som en voksen, eller at en pensjonist skal være like kjapp som som en student.

På gradering er man inndelt i grupper etter beltefarger. Teknikkene vises enkeltvis av en instruktør før gjennomførelse.
Vi forstår at mange blir nervøse på gradering. Vi prøver å gjøre det så greit som mulig, men det er en del av utfordringen å vise hva man kan selv med litt nerver.

Beltegrader er viktig på et personlig nivå for å skape motivasjon og mestringsfølelse, og for at treneren lett skal kunne organisere treningen med passende utfordringer. Vi har respekt for alle uansett beltefarge.
Graderingsresultatet gjør oss ikke bedre eller dårligere enn vi var i går, det skal bare bekrefte det vi allerede vet at vi kan.

Barn under 12 år graderes først til barnebelter/ stripebelter (hvitt med farget stripe).
Disse har ikke faste krav, da innsatsen på trening og gradering vektlegges aller høyest.
Når barnet er fylt 12 år kan man prøve seg direkte på gult belte (6. Kyu) dersom man tilfredstiller øvrige krav til teknikker, antall treninger og minimumstid.

Fra gult belte og oppover er det samme pensumkrav for barn og voksne.
Vi ønsker at utøveren tar hensyn til trenerens anbefaling om når man er klar til å gradere seg, da intervallene som er oppgitt er minimumskrav.
De som skal graderes til Dan- grader må fylle ut et skjema fra SKAN og få godkjenning av sin instruktør.

Det avholdes 2 graderinger i året ved avslutning av hvert semester.
Informasjon om minimum antall måneder og treninger i mellom hvert belte står i egne faner.
Det er ikke mulig å hoppe over belter. Unntak er barn med stripebelter som fyller 12 år (se over) og utøvere som kommer fra andre stilarter av Karate og tilsvarende kamsporter.
Kontakt din trener snarest dersom du er forhindret fra å delta på gradering.

Ett plusstegn (+) etter Katanavnet (plussKata) betyr at det teller positivt om du kan vise denne på gradering, men det er ikke et krav.

Graderingsavgift dekker nytt belte og kompendie til neste belte pluss en symbolsk sum til klubbkassen (ca 200,- for klubbgradering. Utøvere til oransje belte og oppover må delta på Watanabeleiren for å gradere på vårsemesteret).